Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Download ~ Przetwory i Marynaty # by O-press ~ Book PDF Kindle ePub Free

Przetwory i Marynaty

📘 Read Now     📥 Download


eBook details

  • Title: Przetwory i Marynaty
  • Author : O-press
  • Release Date : January 19, 2011
  • Genre: Regional & Ethnic,Books,Cookbooks, Food & Wine,Methods,
  • Pages : * pages
  • Size : 814 KB

Description

Czasy, kiedy przygotowanie domowych przetworów było po prostu koniecznością dawno juą minęły. Dziś smażenie konfitur, przyrządzanie soków, wekowanie marynat to modne hobby, a jaka przyjemność smakowania domowych specjałów!

Przygotowaniu przetworów domowych poświęcamy się szczególnie w lecie. Mogą to być owoce, warzywa, grzyby czy też inne płody leśne - wszystko w jakiś sposób można zakonserwować. Dzięki temu, w okresie zimowym wystarczy sięgnąć na półkę w spiżarce lub zejść do piwnicy, a nasza zachcianka zostanie zaspokojona. w ten sposób w zimowe dni nie jesteśmy skazani na brak warzyw i owoców.

Owoce i warzywa stanowią podstawowy element w żywieniu człowieka, przede wszystkim dzięki zawartości witamin, zwłaszcza witaminy C oraz składników mineralnych. Sporą zaletą owoców i zieleniny jest również prawie zerowa zawartość tłuszczu, natomiast bardzo wysoka potasu i składników mineralnych. Owoce i warzywa, które chcemy przechować, w większości sami uprawiamy w ogródkach lub na działkach; mamy przy tym pewność, że nie rosną w ziemi nawożonej chemicznie.

Przetwory domowe to nie tylko warzywa i owoce, ale także i grzyby, które dzięki swoim walorom smakowym, są równie cennym i popularnym elementem polskiego menu.

Ich zaletą jest przede wszystkim smak i zapach. Jedynym niebezpieczeństwem, jakie może nieść spożywanie grzybów, jest niedostateczna wiedza na ich temat wśród zbieraczy, Dlatego w publikacji podajemy trochę informacji o grzybach jadalnych i sposobie ich zbierania oraz przetwarzania.


Download Books "Przetwory i Marynaty" PDF ePub Kindle